четвъртък, 30 декември 2010 г.

Марина\ Карлос Руис Сафон

За кого любопитството не е една много силна движеща сила, още повече за едно дете. На кого не му е било интересно и вълнуващо да се вре в чужди животи, да разплита мистерии, да разбулва отдавна заровени и забравени тайни. Да си играе на призраци и действително да ги срещне.

Именно докато се вре в една стара къща и докато разглежда старите, вехти и покрити с паяжени вещи, Оскар прави първата си крачка към едно невероятно приключение. Среща Марина. Уж на шега, или по-скоро в желанието си да има приятел, тя му доверява една тайна - това, че следи една, забулена в черно жена, която ходи на един определен гроб без име всяка последна неделя от месеца. 

И тук започва разследването. Постепенно попадат на различни следи, които водят към много хора, много лъжи, мистерии и аномалии, които разкриват много човещина, много липса на такава, силно приятелство и силна омраза, влудяващо желание за борба със смъртта и много непреходна любов!!

И всичко това на фона тайнствена Барселона.

Невероятна комбинация между криминале, трилър, мистерия, ужаси, фантастика и любовна история, създадена толкова увлекателно, че действително книгата се чете на един дъх (притаен)!!

"Бяхме се озовали в омагьосаната Барселона, в лабиринта на призраците, където улиците носят легендарни имена и духовете на времето се разхождат току зад нас"

"...животът отпуска на всекиго от нас оскъдни мигове на чисто щастие. Понякога само броени дни или седмици. Понякога - цели години. Всичко зависи от нашия късмет"

 "парите са важни само, когато ги нямаш"

"Проблемите са като хлебарките... Ако ги извадиш на светло, те се плашат и бягат"

"С времето не ставаме по-мъдри, а само по-страхливи"