вторник, 24 април 2012 г.

Преобърнатият свят\ Кристофър Прийст

Всъщност, доста добре разказана фантастика. Страхотна идея, разгъната плавно, но и достатъчно динамично.
Градът Земя се движи по релси. Градът не спира. След изминаването на няколко мили, старите релси се прибират, изкопават и се използват отново за изграждането на новия път. За града се грижат отделни гилдии, чиято цел е да поддържат движението на града към Оптимума, движението на север, движението, което не трябва да спира.
Хелуърд Ман е нашият герой, който израства и открива заедно с нас този необикновен свят, неговата социална структура, механизмът му на съществуване и истината за него, която.....
 Изобщо, земята не е това, което е, като и времето и пространството! Изкривяванията не са само в четвъртото измерение, но и в другите три.
Трудно е да се разкаже повече, без спойлове;)
Според мен, за истинското оценяване на книгата, човек трябва да има малко по-задълбочени математически познания и малко повече воля и желание да вникне в истинския замисъл на автора. И въпреки че всички герои и обстоятелства са само като притурки, които целят изясняването на основната идея, книгата е доволно интересна, увличаща и впечатляваща дори и за лаици в областта - като мен;))
Съжалявам, че авторът е толкова подценен на българския пазар. Мисля да дам шанс на най-новата му книга в оригинал...