понеделник, 19 юли 2010 г.

Небесните господари\ Джон Броснан

Това всъщност е първата книга от трилогията за Небесните господари, написана през '88 и  издадерна в бг още по времето, когато Вузев се занимаваха сериозно с издателската си  дейност.
Всъщност не бих казала, че книгата е нещо изключително в сферата на фантастиката, но на мен четенето ми достави страхотно удоволствие, действието беше достатъчно динамично и унасящо, а светът достатъчно цветно представен.
Постапокалиптична реалност, в която Земята се намира след 'генетичните войни'. През вековете хората са се поунесли в генетичното си осъвършенстване, своето и на природата - ГМО-та бродят посевместно.  Хората живеят около 200 години +/- 5, размножават се на всеки 20  и са преборили проблема със стареенето. Някои са се направили безсмъртни и носят в себе си спомена за  миналото и истинската история. Земята е покрита от пустош - унищожителни гъби и странни хибриди между дървета и хищници. Оцелели са само малко, обособени и все още плодородни райони, които се обработват от хората, живеещи на земята. В небето бродят творения средни между дирижабъли и космически кораби - Небесните господари, които държат в подчинение 'земните червеи' и събират блага от тях.
Докато нещата не започват да се променят.....

1 коментар:

  1. най-страхотната фантастика, която съм чела, сюжетът е жестоко разработен, а изненади има на всяка страница. надявам се да намеря и друга книга, соближаваща се до тази класа.

    ОтговорИзтриване