събота, 18 юни 2011 г.

Аномалия \ Людмила Филипова

Людмила Филипова за пореден път ме изумява. Всичките й книги са свързани с доста сериозни фактологични проучвания и всички са в коренно различни сфери, написни са в коренно различен стил, но определено всички сa ми направили особено добро впечатление! Тази не прави изключение. И не, тя не е българския Дан Браун!!!

Впечатли ме изключителната актуалност на информацията. Цитирани са статии и интервюта, публикувани едва април месец тази година, действителни и истински (гугълнати до една от мен:)) - за единадесет измерното хиперпространство, за създаването на IPv6 протокола, B2B интерфейса и глобализацията му, проекта CALO, "Умен прах", института по сингуларност и много други изледвания и опити, които предричат края на човешката ера, такава, каквато я познаваме. Представени са и доста изследвания на Нютон върху пророчествата в Книгата на Данаил и  Откровенията на Йоан, за които той смята, че хвърлят светлина върху естеството на второто пришествие.

Цялата тази фактология е вплетена в една доста жива и многопластова история.
Действието се развива във възможно най-близкото бъдеще - края на годината. Млада изледователка от Кеймбридж се опитва да разчете трудовете на Нютон, в които се смята, че има ключ към създаването на нов вид мрежа Ентернеум. Едно ново, научно прочитане на Библията, което предупреждава за Второто пришествие и за възникването на един нов вид.
По цял свят започват множество необясними явления и аномалии - изчезване на пощи, профили, изтичане на информация. Оживяват човешките мисли - светът се приготвя за Трета световна война. Ражда се един нов вид, един Франкенщайн от 21 век се бори да стане човек.

Неизбежно си зададох въпроса, дали действително нещата с Интернет не са излязли извън контрол и още по-неизбежно направих паралел с Инфотерма на Хиперион.

Кусури могат да се намерят много, но аз определено не искам! Четенето на книгата ми дотави страшно удоволствие, а края - умиление ;) Идеята за трейлъра  също съвсем не е лоша.

"Човек можеше да свикнe с всичко. И всичко, с което свикваше, му липсваше."

"...самотата винаги плаши хората,.Понякога повече от нещастието и смъртта."

1 коментар: