понеделник, 5 септември 2011 г.

Нулева зона\ Херберт Франке


Немска фантастика! Случва ми се за пръв път!
Всъщност идеята на романа съвсем не беше лоша, но не мога да кажа, че беше особено добре представена, за мен. Забелязва се известна многопластовост, която за съжаление на места води до хаотичност и размива представите за нещата, за света, за идеологията!
След ядрена трагедия, светът се е оказал разделен на две. Дългогодишните опити за контакт с всичко, което се намира отвъд стената -"Нулевата зона", остават безрезултатни, поради непрекъснатите нападения, които един ден мистериозно спират. Едва тогава бива изпратен екип, който да проучи зоната и тя да бъде подготвена за интеграцията към "Свободния свят". Всички са убедени в самоунищожението на хората, които са останали отвъд, но в деиствителност тяхното развитие е поело в коренно различна посока.
Франке показва едно утопично, свръхтехнологично общество, в което е осигурена максимална сигурност, здраве, достъп до всякакъв вид знание и материални блага. Парите и търговията са непознати и никой не е принуден да прави каквото и да било, а смъртта е нещо имагинерно.
Много интересно е разгледано до какво води всичко това и как гледат на него жителите на "Свободния свят", до колко свободен е той, както и какви могат да са различните аспекти на свободата!

2 коментара:

  1. Ако ти се пробва нещо друго немско - пробвай Волфганг Йещке, "Последният ден на сътворението". Добра е поне колкото "Отново и отново" на Саймък.

    ОтговорИзтриване
  2. Копо, много благодаря за съвета - ще го сложа в листа "да прочета":))
    Трябва да се разберем да ти дам книгите, които искаше;)

    ОтговорИзтриване