петък, 17 януари 2014 г.

Murakami/A Wild Sheep Chase

След първоначалната откровена антипатия, дадох втори шанс на автора и.... ей, луди човече Мураками, много се радвам, че го направих!

Смесица от мистика, трилър, криминале и сюрреализъм, четейки тази книга се почувствах все едно сънувам нечий сън. От ония подредените, където нещата си следват някакъв безумен ход, който в съзнанието ти е безкрайно логичен и естествен, най-абсурдно изневиделица се появяват и изчезват персонажи, което отново, от всякъде, е в реда на нещата, а събитията се случват все по-странни, изглеждайки все по-нормални и прекрасно вписващи се в тоя свят. И после се събуждаш с нуждата да се обадиш на някой, като доказателство, че си се събудил наистина, а леко особеното чувство от онзи свят се носи вътре в теб дни наред.

Уж небрежно, но много точно и ясно, Мураками описва света на главния герой без име, а по пътя навсякъде сее символи, които един по един те хващат и те водят на конкретното място - някъде из Япония през 70-те - къщите, марката цигари/бира, песента, която звучи, книгата, времето....ушите...особено ушите! Та главния герой, в даден момент от середностатистическия си никакъв живот, получава предложение от вида "на-което-не-може-да-се-откаже" да намери една мистична овца от една снимка. После всичко придобива друг облик, мирис, цвят, картина...

Преследването наистина си заслужава да се изживее!!! 

А може би всеки друг автор би се спрял на друго животно!:)

Няма коментари:

Публикуване на коментар